Sunday, January 16, 2011

Ecuador och Galapagosöarna! - stor mångfald på liten yta

Igår läste jag om det fascinerande landet Ecuador samt Galapagosöarna och tänkte därför återberätta lite om det här. Landet som ligger på Sydamerikas norra västkust är trots sin lilla yta stor i mångfald. Här ryms hela kontinentens klimatzoner och kontraster inom landets gränser och detta tyckte jag bla var just det fantastiska med landet när jag läste om det. Ecuador sägs därför vara ett Sydamerika i fickformat som rymmer många sevärdheter, rik kultur och natur. Det var tidigare en del av inkariket.
 
Huvudstaden Quito ligger på 2800 meters höjd och dit kommer också flest besökare. Staden har en alldeles speciell kolonialariktektur. Den erbjuder även ett rikt utbud på restauranger och barer, och storslagen natur och många spektakulära utsikter bla eftersom den ligger nära en vulkan. 



Vulkanernas aveny

Besökaren kan ta linbanan Teleférico som leder det upp på en 4000 meter hög vulkanen precis ovanför staden. Härifrån har man en spektakulär utsikt. 
Söderut från Quito finns riksvägen som kallas "Vulkanernas aveny" där man vid klart väder kan se snöklädda vulkantoppar lutande över sig på bägge sidor om vägen. Vulkanernas aveny eller Avenida De los Volcanes som den egentligen heter går förbi Baños, en av Ecuadors små pärlor till kolonialstäder som har spanska 1600-talshus, hälsobringande heta källor och en aktiv vulkan vid namn Tungurahua. Den är ett populärt utflyktsmål i den täta bergsdjungeln liksom vattenfallet Pailon del Diablo "Djävulsgrytan". 



 
 










I Otavalo som ligger lite norr om huvudstaden kan man på lördagar besöka en berömd indianmarknad vilken sägs vara riktigt färgstark, där man bla kan köpa vackra indianska tyger. Den lilla traditionella byn Peguche en bit ifrån har också en stark indiankultur och byn i sig är helt omgiven av vattenfall. 

Djungelhotell för ekoturism
Efter en timmes bilfärd ner från bergen kommer man ner till låglandet El Oriente där Amazonas väldiga regnskogstäcke breder ut sig. Den som vill prova att vandra i regnskog, paddla kanot eller besöka en indianby kan göra det här. Det finns många djungelhotell för ekoturism avsett för längre vistelser djupt inne i djungeln men den som vill kan också prova hur det är att bo hos en indianfamilj. 

  
Ecuadors natur är skiftande och fascinerande med all sin artrikedom. Landet har 25000 växtarter, fler än i hela nordamerika och 1600 fågelarter dubbelt så många som i Europa.  




På andra sidan Anderna sluttar terrängen mot havet och här finns odlingar med bananer, kaffe och kakao. Stilla havskusten följs av La Ruta del Sol som är en omtalad kustväg med många och långa stränder mellan palmprydda berg. Där finns också surfparadiset Montañita. Många kombinerar en resa till Ecuador med ett besök på de världsberömda Galapagosöarna, känt för sitt unika djurliv. Öarna ligger ungefär hundra mil rakt från La Ruta del Sol. 


Här finns en mångfald som inte är likt något annat. På vissa öar möter man sköldpaddor stora nog att rida på. Det är inte ovanligt att man ser leksugna sjölejon och pingviner. Galapagos har också många orörda stränder vilket gör det bra som badresemål. 

Källa: NA, wikipedia, ecuador travel

Läs mer om Ecuador och Galapagos


No comments: