Monday, October 25, 2010

I Visbys gränder

Visbys ringmur är byggd kring innerstaden. Den är 11 meter hög och stod färdig 1288 vilket ledde till inbördeskrig på ön. Idag finns 27 torn kvar. Det är inte för inte som Visby kallas för rosornas stad, här finns förutom mycket rosor som klättrar längs väggar och växer i rabatter också många andra blommor och medicinalväxter. De senare hittar man i Botaniska trädgården. Har man inte varit i Visby förr finns det oerhört mycket att upptäcka, i alla fall så var det så för min del.



Visby ringmur. Från denna port kunde man även gå in i DBW:s botaniska trädgård (De badande vännernas trädgård).

Botaniska trädgården har funnits här i mer än 150 år, skyddad av muren från Östersjöns stormar. I södra delen finns kyrkoruinen St Olof som är täckt av en gigantisk murgröna. Visby ligger i odlingszon 1 och därför kan många ovanliga växter och träd trivas där. Här finns fikon-, mullbär och valnötsträd men även ännu mer exotiska varianter som tulpanträd, näsduksträd och magnolior, mammutträd och kinesisk sekvoja. Här finns även en örtagård, rosarier, lusthus, köksträdgårdar. I början fungerade trädgården som en handelsträdgård och man bedrev även trädgårdsundervisning, den anlades 1855 av Hans Petter Gustafsson som ville ge "det uppväxande släktet" kunskap om naturen. källa Visbybotan.se

Kyrkoruinen St Olof

Vad gäller shopping så har Visby många charmiga små butiker. Här finns även flera bokcaféer, glasblåseri, bibliotek, caféer samt en hel del muséer och utställningar och mycket hantverk till försäljning. I en av Visbys alla butiker köpte jag Gotlandsringen i silver
som har dess landskapsblomma murgrönan, ingraverad.


Glasblåseri, huset t.v.

Det gamla apotekshuset

En av Gotlands starkaste traditioner är saffranspannkakan. Denna dessert finns i princip överallt och det är svårt att undgå den. Innehållet i en saffranspannkaka är bl.a. grötris, vatten, mjölk, kanel, sötmandel och saffran men det finns en några olika varianter på denna, går ju även att byta ut mot laktosfri mjölk/grädde. Per Morberg har en variant på recept.nu. Salmbärssylten är också en gotländsk specialité och det vanligaste att äta till. Sylten består av blåhallon som påminner om hallon men är blåa till färgen och bären är besläktade med björnbär. I Visby är det inga problem att få tag i närproducerad ekologisk mat eller vin utan det finns i stort sett överallt.


En kväll på Gotlands östra sida kom jag förbi en fin plats (ovan) en kväll och det var just vid solnedgången. Men det värsta var att det så olämpligt nog var fullt av mygg och knott, något som man tidigare hade klarat sig skapligt bra utan. Hade bara tänkt dricka kaffe där men. Det var bara att sätta sig i bilen igen och därför blev det tråkigt nog inte mycket med den vistelsen. Har dock för mig att det även var andra pyttesmå svävande partiklar i luften. Försöker dra mig till minnes för att kunna artbestämma dessa, men jag antar att de går att likna vid andra mycket små partiklar.. får möjligen anledning att återkomma till dessa en annan gång.

No comments: