Monday, October 25, 2010

Fler sevärdheter på Gotland

Hoburgsgubben på Gotlands sydligaste del tycker jag inte man ska missa. Det är svårt att få vackrare utsikter än så. Här fanns en hel del raukar liksom klippor men själva rauken Hoburgsgubben, tycker jag dock var det minst intressanta av alltihop. Själva landskapet i sig och utsikten var däremot enastående vacker. Tyvärr kan algblomningen skapa vissa problem. För det mesta så hittar man stränder som är fria från detta, det är beroende på hur vinden blåser. Algblomningen innebär att växtplankton, eller mikroskopiskt små alger, grumlar vattnet och färgar det. De skadliga blomningarna är vanligast under högsommaren. Cyanobakterierna blommar med jämna mellanrum (pga övergödning) och finns i både sött och bräckt vatten. Glädjande nog så är Östersjöns framtid en angelägen fråga för många.

Öjakrucifixet inifrån Öja kyrka, nära Hoburg. Det är en av Gotlands största och märkligaste kyrka, byggd i etapper, från 1200-talets början (källa Guteinfo.com) och innehåller vackra kalkmålningar och även en sk ornamental målning. Kyrkan kallas även för Gra gasi, Grå gåsen. Kyrkorna på Gotland är många, Sveriges kyrktätaste kommun, och alla är från 1100-1300 talen. Att de är så många kunde bero på att varje socken ville ha en kyrka.



Lummelundagrottan är en smal flodbädd i kalkberget vid Lummelundsbruk lite norr om Visby. Grottan i sig har en intressant historia och det är för all del spännande att vistas därinne men framför allt får man se var man sätter ned stövlarna och koncentrera sig på att inte plurra i vattnet, för sikten är lite begränsad.

Försäljning av kräm av örter och medicinalväxter, under medeltidsveckan.


Visby domkyrka. Väldigt vacker och ståtlig både inuti och utanpå. Kyrkorummen tycker jag är en av få offentliga rum där man fortfarande kan ta del av tystnaden och stillheten.
Vid tillfället då jag var här visades även en fotoutställning.


Visby domkyrka eller Sankta Maria Domkyrka uppfördes under medeltiden, invigdes 1225, men blev domkyrka först 1572 vid Visby stifts bildande. Under 1300-talet utökades kyrkan och kyrkans exteriör fick formen av en basilika. Detta under franskt inflytande då basilikan (kyrkobyggnad) och gotiken var vanligt förekommande i utsmyckningar.
Kyrkan restaurerades 1944-45 och då målades väggar om och kyrkbänkar byggdes nya - av valnötsträ - de hade skadats av krigsvintrarna samma decennium. (numera har teliasonera byggt en bassstation för mobiltelefoni i ett av tornen)

Kvarn i närheten av Kronvalls fiskeläge, på västra sidan av Gotland.

Bottarve är en representant för den sydgutniska bebyggelsen under 1700-talen och 1800-talen. Här fanns en museigård men också ett café, djur och en hantverksbutik (i huset till höger) där man kunde köpa ljus, textilier, krämer, teer, marmelad och mycket annat.

... en bit längre bort fann jag en skylt som varnade för lösa lamm och barn. :)



No comments: