Wednesday, October 27, 2010

Resor i litteraturen (del 1)

Det finns en uppsjö av litterära reseskildringar. Hemingway-klassikern Den gamle och havet handlar om den gamla fiskaren Santiagos öden på Cubas kust. På dagarna fantiserar han om framtiden och på nätterna drömmer han om det förflutna. En dag får han den finaste fisk han skådat men istället för att dra i land den så drar den honom längre ut till havs och Santiago anar att det blir en kamp på liv och död. En bok med ett budskap om att allt är möjligt bara drömmarna finns.

Pappan och havet, av Tove Jansson. Underbar liten bok om muminfamiljens öden och äventyr sett ur muminpappans perspektiv. Och det ena citatet efter det andra: "Du förstår, sa pappan. Idén med alltihop är att hitta havets hemliga lagar. Jag måste förstå det för att kunna tycka om det. Jag kan inte vara glad på den här ön om jag inte tycker om havet.
Det är som med folk, sa mumintrollet ivrigt och satte sig upp. Att tycka om dem, menar jag."

Den engelske författaren Alain de Botton har skrivit den roliga och filosofiska boken Om konsten att resa. Här analyseras resandet på ett väldigt intressant sätt och igenkänningsfaktorn är hög. Handlar till stor del om förväntningar på resandet. Och om hur man alltid har med sig sin egen kropp under resandet (på gott och ont). Vi får ta del av författarens njutningar och nöjen men även naturligtvis besvikelser. Som följeslagare och inspirationskällor har han författare, konstnärer och tänkare som inspirerats av resande i alla dess former: Gustave Flaubert, Edward Hopper, Charles Baudelaire, William Wordsworth och Vincent van Gogh.

Bodil Malmsten har skrivit en rad olika böcker, speciellt om tiden då hon bodde i Finistère i södra Frankrike. "Priset på vatten i Finistère" innehåller mild humor och beskriver alla dråpliga situationer som det är lätt att befinna sig i när man flyttar utomlands, sina insikter om livet och människan i stort och hur hon menar att det finns en plats på jorden där man är avsedd att bo och hur det gäller att hitta sin plats. Övriga av hennes titlar skildrar också geografiska platser bl.a. De från norr kommande leoparderna och Kom och hälsa på mig om tusen år.

Den motvilliga resenären är en biografi av självironiska Jenny Diski som trots att hon trivs bäst hemma i soffan så har hon ändå fått en status som reseskildrarnas okrönta drottning. Hon beger sig till Nya Zeeland för att söka tystnad. Sen stänger hon in sig i en stuga på den engelska landsbyggden för att läsa och tänka. Sen åker hon till Sverige och Lappland för att kontemplera i mörkret. Men det blir aldrig som hon tänkt sig eftersom det alltid finns människor runt omkring som vill ha kontakt och under resorna händer det ena besynnerliga efter det andra.

No comments: