Friday, October 22, 2010

Gotlands sevärdheter - Fårö


Fårö har sedan länge varit ett attraktivt resmål för Gotlandsturister. Här finns magnifika sandstränder, mycket speciell natur och raukfält. Tack vare dessa sevärdheter har ön kommit att bli en av Gotlands främsta turistmål. Till Fårö tar man sig enkelt med färjan från fastlandet på 8 minuter men pga stark turism under sommarmånaderna så kan dock köerna till färjan bli olidligt långa, uppemot en timme är inte ovanligt. Trots turismen är det ändå ganska lugnt på ön.


Fårö rymmer även många naturreservat. Enligt wikipedia måste öns unika karaktär "skyddas med olika medel för att så långt det är möjligt bevara det för framtida generationer. På grund av sina höga natur- och kulturvärden och sin betydelse för det rörliga friluftslivet är ön i sin helhet ett av riksdagen utpekat riksintresse. Utöver detta har Riksantikvarieämbetet och Naturvårdsverket pekat ut stora delar av Fårö som särskilda riksintressen för kulturmiljö respektive naturvård."

Langhammar

Jag tyckte att naturen var oerhört fin och speciell när jag var där. Detta upplevde jag speciellt när jag exempelvis bevistade Langhammars raukområde vilket omges av en klapperstensstrand. Raukarna är närmare bestämt en av "abrasion formad sten, ett geologiskt fenomen som bildas när relativt mjukare bergarter vid stränder eroderas av det omgivande havet och en hårdare kärna av kalksten blir kvar." Kalksten består i huvudsak av mineralet kalcit. Sedimentär kalksten, som är den vanligaste, kan bildas av skalrester av exempelvis koraller eller snäckor. Den mest kända rauken på Fårö är ihålig och går under benämningen Kaffepannan.

Mycket hantverk och konst säljs också runt om på Fårö och Gotland. Den som har intresse för kultur kan gärna göra ett besök på Bergmangårdarna som blivit ett kulturcentrum och används som internationell mötesplats för skapande konstnärer men även för forskare numera. Här hålls också seminarier och aktiviteter för barn och unga.


Kutens bensin var ett ställe som vi bara råkade åka förbi och det såg både intressant och uppseendeväckande ut så det var ett måste att stanna till där. Platsen är känd både som rockklubb/café och en pilgrimsort för rostiga bilvrak och ett självklart resmål för mc- och bilentusiaster från hela världen (dock kanske inte det ideala ur miljösynpunkt). Men oavsett om man gillar gamla bilar och 50-talsmusik eller inte så bjuder platsen på många högst intressanta nostalgiupplevelser. Där finns café med hembakt som man kan njuta av i en syrénberså.

skylten på Kutens kiosk: Badrestaurangen, Sudersands allmänna badstrand eller Ulla Hau

Kutens Bensin och Crêperie Tati


Den lilla kiosken innehöll en hel del nostalgi den med, tidningar, reklam och pastiller. Även restaurangens interiör var helt och hållet med inredning och dekorationer från 50-60 tal.
Nedan, ett fiskeläge på ön.

No comments: