Wednesday, October 27, 2010

Européers matvanor

Apelsinträd, Herceg Novi

När jag var i Montenegro för ett par år sedan bjöd hotellet på en mycket varierad och underbar frukostbuffe. Servicen var hög, man kunde exempelvis komma med sina egna önskemål och när vi efterfrågade pannkakor så fanns de där i buffén redan dagen därpå. Men när jag tänker närmare på det så erbjöds väl inte de bästa fetterna, utan vanliga margariner osv. Annars är ju medelhavskosten rik på oljor. Varierande utbud av frukter likaså men sämre var det med grönsaker. Wienerbröd och ljust bröd fanns det gott om men mörkt bröd var det sämre med. Likadant i Paris. Överallt säljs ljust bröd som baguetter och croissonter men när vi letade efter mörkt bröd så var det svårt att hitta det t.o.m. i en välsorterad livsmedelsbutik. Och mycket tillsatt socker i många livsmedel. Ändå har vi ryktet att fransmän är de som lever bland de längst i europa - åtminstone var det så tidigare - och även danskar som ju är kända "livsnjutare" lever länge. Jag har länge frågat mig hur den ekvationen går ihop sig egentligen?

No comments: