Monday, January 24, 2011

Reseminne: Montserrats höga höjder


Det finns ju de där alldeles speciella platserna som man tagit till sitt hjärta och gärna skulle återvända till någon gång om man fick chansen. Ett reseminne jag skrivit om tidigare var när jag och en vän besökte Montserrat utanför Barcelona. Det var berikande på så många plan, själsligen både stimulerande och lugnande. Var också närvarande med alla sinnen på ett helt annat sätt än vad man är hemma. Så det där med mindfullness kom alldeles av sig självt.

Montserrat är ett klosterområde beläget (med tåg och bergbana) ungefär tre mil från Barcelona. Under tiden som man åker tåg dit förändras landskapet kraftigt. Här lever 80 munkar som tar hand om besökare och pilgrimer. Där finns en pojkkör som tillhör europas äldsta och som uppträder alla dagar i veckan.
Samtidigt som området rymmer både kloster, museum, bibliotek och hotell så var här alltså även ett alldeles speciellt naturområde. Runt berget fanns promenad- och motionsslingor kantat med sevärdheter. Luften var klar och skön. Arkitekten och konstnären Gaudí inspirerades av de lite mystiska och annorlunda bergen till många av sina skapelser.

Det var lite strapatser innan vi väl kommit dit, bl.a. så hade bagaget aldrig kommit fram till flygplatsen. Men trots förtreten så gjorde det egentligen inte så mycket när jag tänker tillbaka på det, man hade ändå det nödvändigaste. Man kunde ägna sig åt att bara vara, gå runt på området och att tänka en tanke fullt ut. Inga måsten eller stress.



Första kvällen åt vi på klosterrestaurangen. Vi var trötta och efter vad jag minns, lite inåtvända efter resans gång, åt därför en äggsallad under tystnad...



Klockorna ringde varje timme men trots det sov jag väldigt gott om natten. Tidigt på morgonen möttes man av en soluppgång som denna.


Statyerna var många och de dök även upp här och var på de anlagda promenadstigarna kring berget. De längsta var några mil (promenadslingorna alltså). Det gick linbanor upp på berget så att man kunde besöka exempelvis grottor som fanns där. Området inspirerade mig till både skrivande och fotograferande.


Nere i Barcelona besökte vi den stora matmarknaden i närheten av turiststråket Las Ramblas. Verkligen en fröjd för alla sinnen. Frukt och grönt upplagt på ett estetiskt sätt. Lyxchoklad i alla former, färska kryddor och chili samt vitlök hängde i långa banor...Tapasrestauranger, som är Barcelonas specialité, fanns det också många av.
På gatorna var trafiken tät och intensiv med mycket avgaser.
Hela stan var aktiv och pulserade av liv. Känslor, rörelser, stora gester och så väldigt många olika aktiviteter, för både barn, ungdomar och vuxna. Det är väl ett sundhetstecken (om man bortser från alla avgaser och höga ljud) Duktiga gatumusikanter och mycket kultur längs turistgatorna.. All intressant och speciell arkitektur sedan, Gaudí men sedan Picasso, Miró och Dalí. Barcelona var en motpol jämfört med Montserrat på flera sätt, men tyckte om kombinationen.


Många butiker med roliga och annorlunda souvenirer


Mer om Montserrat finns på dess hemsida: Abadiamontserrat.net eller se området virtuellt i 360 grader på denna sida.
http://www.barcelona-turist-guide.se/ 

Den tidigare reseskildringen från Barcelona och Montserrat finns att läsa här.

No comments: