Friday, November 19, 2010

Resor i litteraturen (del 2)

Litteratur och fakta om musikterapi

Även om forskningen kanske inte har varit speciellt synlig i offentligheten så har många studier gjorts sedan flera decennier tillbaka, som har visat på musikens läkande kraft och de positiva effekterna av musikterapi vid sjukdom och tillfrisknande. Musik kan vara som medicin för hjärnan och har en betydande roll för att bota eller lindra många sjukdomar exempelvis Parkinsons, stroke eller depressioner. Vid de större sjukhusen tar man idag hjälp av dessa metoder när det gäller att hjälpa svårt sjuka barn, b.la. eftersom de kan ha svårt att uttrycka känslor kring sin sjukdom men genom musiken kan få utlopp för alla känslor och även sin kreativitet.

Enligt hinduismen är aum universums grundton. Olika toner sägs kunna reparera olika obalanser i kroppen om man gör det på rätt sätt. Vilken musik och vilka ljud som fungerar läkande och stärkande tycks även vara individuellt beroende på vad man föredrar.
Forskningen har dock kommit fram till att rytmisk musik kan vara bra vid olika sjukdomar. Själv har jag märkt att min koncentration och motivation har ökat när jag vid lyssnat på viss sorts musik vid tillfällen när jag behövt största koncentration (exempelvis Mozarts violinkoncerter vid hemtentor.) ibland afrikanska trummor. Här kommer några exempel på forskning och litteratur kring området.

I en amerikansk studie från 2008 visas hur användandet av musikterapi har hjälpt människor med Parkinsons och Alzheimers sjukdom. Stor vikt läggs vid rytmisk musik. Inom neurovetenskapen börjar man nu förstå varför musiken, vare sig man hör på den eller själv utövar den, har effekt. Musiken kan t.ex. hjälpa till att återställa det språk patienten har förlorat. I artikeln When music becomes medicine for the brain, från 2008 säger Oliver Sacks, professor på Columbia University och författare till boken Musicophilia att musiken frigör vissa signalsubstanser och även framkallar bortglömda minnen och känslor. Den mänskliga hjärnan och nervsystemet svarar på rytmisk musik och är på det viset unik bland däggdjuren. Människor med stora balansproblem har exempelvis kunnat koordinerat sina steg och blivit bra igen tack vare musiken.

På svenska finns boken Den spröda tonen bortom glömskan: en bok om musikterapi och uttryckande konstterapi av musikterapeuten Birgitta Andersson och arbetar för att förbättra vården av patienter med cancer och demens men även för äldrevården i Japan. På marknaden finns även en lång rad titlar utgivna på danska förlag såsom Musikterapi av Rachel Darnley Smith som beskriver musikterapins utveckling genom tiderna. Mozarteffekten: musikens oanade kraft av Don Campbell är sedan länge känd och nu finns även Mozarteffekten för barn. I den förstnämnda beskrivs bla hur man inom sjukvården numera använder musik för att sänka blodtryck, lindra smärta, minska läkemedelsanvändning, bekämpa cancer och behandla ångest och psykiska sjukdomar men även hur man kan öka inlärningsförmågan. Enligt den franska läkaren Alfred Tomatis som i mitten av 1900-talet undersökte ljudet och musikens helande kraft var det rytmerna, melodierna och de höga frekvenserna i Mozarts musik som stimulerar hjärnans kreativa och motiverande områden.

Arts in therpy network - http://www.artsintherapy.com/
Sidan ger lättfattliga förklaringar på några olika konstnärliga terapier, förutom musik- även exempelvis drama, dans och biblioterapi.

Holländsk intervju med musikterapeuter - http://www.youtube.com/watch?v=NdQcgVXPOKk&feature=related

Hjärnforskaren Jill Bolt Taylor - My stroke of insight - http://www.youtube.com/watch?v=QPPYGtjlICY&feature=related

Baroque Music for Concentration - http://www.youtube.com/watch?v=mURZQNpKiLQ&feature=related


* * *

Klimatsmart - din guide till en miljövänligare vardag
(alfabeta)
Vad kan passa bättre när det snart blir snö och kallt än att läsa en lättfattlig och enkel bok, fylld med fakta och illustrationer om hur vi kan tänka klimatsmart inom olika olika områden. Klimatsmart - din guide till en miljövänligare vardag tar upp olika områden såsom hemmet, arbetet, skolan, transportmedel och både hur man kan påverka inköp och politiker. Den har också ett kapitel gällande vårat resande. Det är lätt att tänka "klimatsmart" i vardagen för att sedan blunda för alla problem när det kommer till andra områden. Jag vet inte vad dessa skygglappar ska vara bra för, men antar att någonstans får vi väl alla börja tänka på en hållbar utveckling?.. Naturen själv sätter väl stopp förr eller senare. När det gäller resande så har en del researrangörer kommit en bit på väg. "Ju fler krav vi får från resenärerna desto snabbare utveckling" menar Lottie Knutson, informatör på Fritidsresor som tycker att ett stort ansvar vilar på dem. Men begreppet eko-turism används ibland alltför slentrianmässigt och medför inte bara positiva effekter. Diverse aktiviteter som blivit populära för turister i olika delar av världen har fått negativa konsekvenser, valskådningsturer på Teneriffa har inneburit att trycket från båtar hetsat och skadat djuren. Ekotrekking i Nepal har i några fall där arrangören varit oseriös inneburit att skräp dumpats och värdefull skog huggits ned osv. Vidare blir man informerad om vad man som resenär kan tänka på när man bokar boende. En bra bok som ger svar på vissa frågor och har intressanta intervjuer även om den kanske inte har de mest komplexa frågeställningarna.



Skulle vilja tipsa om Den underbara resan en otroligt fin fotobok över Sverige sett från ovan som går i Nils Holgerssons spår. Den kom ut hösten 2006, lagom till Selma Lagerlöfs klassiker med samma namn firade 100 år och man får här uppleva naturens mångfald och vyer men även ta del av fakta och intervjuer. Utsågs 2007 till årets pandabok av WWF.

No comments: