Monday, December 12, 2011

Adventsquiz fråga 4 - Sydafrika


4A.)
Nu är förhandlingarna gällande klimatavtalet i Sydafrika över. Tyvärr är de avtal som slutits inte i närheten av vad som skulle behövas för att uppnå det gemensamma målet på max två graders temperaturökning. Den framgång som har varit är att alla viktiga utsläppsländer har gått med på att förbinda sig till ett kommande gemensamt avtal. Men där slutar också framgångarna, avtalet kommer nämligen inte att träda i kraft förrän 2020, och enligt FN:s forskningssammanställningar måste utsläppen börja minska innan 2020 om vi ska kunna klara målet om max två graders uppvärmning och många är därför besvikna, enl. Supermiljöbloggen.
Staden är förövrigt en hamnstad i provinsen KwaZulu-Natal och är landets tredje folkrikaste storstadsområde. Vad heter staden där dessa förhandlingar nyligen ägt rum? (se bild ovan)






"Pata Pata" med Miriam Makeba - även känd som Mama Africa, född i Sydafrika.


4B) The Big Five är en jägarterm för fem stora däggdjur som lever på Afrikas savanner och som jagades under så kallad storvilsjakt. Dessa djur ansågs som de svåraste och farligaste att jaga på den Afrikanska savannen. Samtliga av dessa djur har på grund av jakten minskat eller försvunnit från flera områden och alla utom afrikansk buffel är fridlyst. Trots detta dödas dessa arter av tjuvjägare och det finns därför även internationella överenskommelser som gör att handel med delar av dessa djur är förbjuden. Idag förekommer dessa arter i Sydafrika, Kenya, Tanzania och Botswana. Uttrycket används även bland safariturister som en checklista på djur som man gärna vill få se. Vilka djur ingår i The big five?

1.) Lejon, leopard, noshörning, elefant och buffel
X.) Lejon, leopard, noshörning, elefant och gepard
2.) Lejon, leopard, noshörning, elefant och giraff

No comments: