Thursday, May 07, 2009

Times Square och Central Park

New York, del 3
Vi lämnade parken. Att hästar befann sig mitt ute i trafiken var inte en helt ovanlig syn.
Lite senare befann vi oss i Rockefeller center, området som bland annat är berömt för att vara ett stort shoppingområde. Här ligger också en välkänd isrink där vem som helst kan ta en tur på skridskor vintertid. Rockefeller center finns på Midtown Manhattan som sträcker sig mellan fifth Avenue och sixth Avenue. En av byggnaderna började ta form i början på 30-talet.


Skyskrapan är högkvarter för NBC och består av 71 våningar. Det var lite kul att kolla in i detta hus även om inte vanligt folk fick vistas mer än på bottenvåningen där de olika butikerna fanns. En utav dessa erhöll massvis av prylar från olika tv-serier, som Vänner och Seinfeld. Muggar, t-shirtar, pennor etc...

Till slut kom vi till det som man kanske kan säga är själva hjärtat av Manhattan; Times Square med alla blinkande neonskyltar.

Helt imponerande tyckte jag. Idag är Times Square känt för sina teatrar, biografer, hotell , konsertsalar med mera. Under första världskriget var Times Square den mest kända platsen i hela USA för sina teateruppsättningar.

I somras var t.ex. uppsättningen av Mary Poppins aktuell.


Flanerade längs med gatorna och kollade in i olika butiker. Hittade en snygg fotokalender och en t-shirt.
Senare på kvällen var vi och gick på Brooklyn Bridge. Lite långt att gå över hela bron till andra sidan då det också blåste en hel del. Men ändå, fin utsikt åt alla håll - och många turister, joggare och cyklister överallt!Från mitten av Brooklyn bridge var vyn över Manhattan fantastiskt vacker.
Man kunde även ställa sig på ett ställe på Brooklyn-sidan och se hela den tjusiga bron och Mahattans alla ljus därifrån...

På lördagen började vi dagen med en frukost nere i matsalen på hostelet. Det fanns en del att välja på, främst lite onyttigheter som muffins, donuts men även frukt, juice, te osv. Det var en rätt liten matsal med endast fyra bord men vi var ute tidigt så det var inga problem att få plats. Inledde därefter dagen med att bege oss till Greenwich village och East village för lite shopping.
Kom först förbi parken Washington Square och senare förbi den kända bokaffären "Shakespeare & co", som dock inte hade öppnat för dagen. Vi tycktes inte hitta de shoppinggator vi var på jakt efter... kanske lika bra det. Så småningom befann vi oss i East Village.
Humoristiskt område... kom förbi ett café som hette "A place to eat".

Union Sqare hade marknad denna lördag. Det fanns en del att kika på. En ganska trevlig "bondmarknad" med mycket försäljning av frukt och grönsaker. Men även tavlor, t-shirtar, vykort etc.
Sen var man rätt trött och utmattad i värmen. Blev en sväng upp till Central Park igen. Köpte först mackor på Subway och satte oss och intog denna lunch i vackra Central park.


Vi tog oss också en tur med cykeltaxi för att kunna se lite mer av parken, eftersom båda var trötta i benen men ändå nyfikna på att se mer. Det blev en rätt intressant och personlig guidning. Terry, som chauffören hette, undrade vad vi kom ifrån och vad vi tyckte om stan. Han berättade att han extraknäckte som cykeltaxi-chaufför på somrarna och brukade ofta komma med tips på olika turistmål i staden. Han kom ursprungligen från Grekland. Om New York-borna ansåg han att de mest jobbade hela tiden och många sällan tog sig tiden för att vistas i denna så fina park. På sin lediga tid så ville man oftast bara komma ifrån stan. Och resa till ställen som Sverige eller övriga europa. Han blev förvånad över att vi nordbor kunde ha det så varmt som upp till runt 30 grader ibland på somrarna.


I mitten av turen började det överraskande nog att spöregna och vi fick stanna till och söka skydd under ett träd. Stackars Terry var säkert trött i benen ändå av att ha skjutsat två skandinaver i säkert 15 minuter, så för hans del så unnade jag honom en paus. När det värsta skyfallet var i övergående kunde vi fortsätta färden lite till. Ganska skönt med regn ändå, det blev lite klarare i luften och lättare att andas.

Efter turen till parken gick vi till Columbus circle alldeles utanför parken och in i en byggnad som till övervägande del bestod av butiker, som Borders - en stor bok och skivaffär.
Gjorde ett därefter ett besök i Apple-huset, strosade sedan lite på Upper east side innan dagen tog slut.

No comments: