Friday, May 15, 2009

Seinfeld-café, Harlem, Strawberry fields

Söndagen inleddes med en frukost på taket i Chelsea. Det var rätt skönt väder och dygnets friskaste luft. Efter det åkte vi upp till Manhattans mitt och övre del. Efter en stund kom vi förbi Seinfeld-restaurangen ”Monks” (som i själva verket heter Toms restaurang)





Men efter en inblick i restaurangen blev vi lite besvikna eftersom interiören inte alls såg ut som i serien! hehe. Dock hängde ett stort foto med seriens skådespelare och deras autografer på väggen.


Efter detta kom vi förbi Columbias stora ståtliga universitets bibliotek, sen vackra Morningside park och därefter var vi framme i Harlem. Den här stadsdelen var rätt ren och snygg, men en del av byggnaderna var rätt sjaviga. Såsom en hel del andra lägenheter på Manhattan. Men charmigt och trevligt folk ute på gatorna. Vi missade dock en del kvarter längre upp i området där många av jazzens giganter vistats..! Det får bli en annan gång...
Vi var inne i en kyrka som precis skulle börja hålla gudstjänst.

En man sjöng med mycket hög stämma och det riktigt skar i öronen. Det var dock inte jättefanatiskt som man hört att det kan vara där, men en intressant upplevelse. Kändes som något man ville vara med om när man ändå var uppe och såg området. Efter en stunds visit gav vi oss vidare. Kyrkor fanns i var och vartannat kvarter, i många olika stilar och storlekar. EFter ett tag behövde vi något i magen och den här gången höll vi till godo med Burger King – inrett i 80-tals stil! En del olika pastellfärger. Iskallt var det där inne också. Men med många fina gamla svartvita fotografier på väggarna. Tog en garden sallad med kyckling.
Kan inte låta bli att tänka att vad mycket som finns representerat i NY. Alla typer av stilar, människor, mat, musik... allt inom ca 15 minuters avstånd. Gör det myllret av möjligheter att man som New York-bo utnyttjar allt som finns? Eller har man inte tid, är det jobbet som gäller? Kanske man håller sig till sitt område även här och inte rör sig så mycket annat än när det är semester. Och vad gör man när man vill ha lugn och ro?...
Mätta och belåtna släntrade vi vidare. Därefter lite lugn och ro och svalka i John Lennons Strawberry Fields, i Central Park...


På eftermiddagen Museum of modern art. Det blev dock inget längre besök på detta museum, kändes som att man inte riktigt hade ro eller energi den dagen för att gå och studera konst. Annars hade jag gärna tillbringat en dag där inne! Ett stycke därifrån låg också Guggenheimmuséet i vilket vi var inne och tittade i konstshoppen. Jag vill inte verka nonchallant, självklart ska man ta sig tid att besöka dessa museer någon gång, det är det säkert värt. När vi var på väg ut från Guggenheim började det störtregna och åska. Det tog i för alla krafter! Jätteskönt, för det renade luften lite och gjorde den mindre kvav. Vi åkte vidare för att se Central station, mycket stor och fin, anrik gammal station. Den var i toppskick och i marmor.


Central station
Det fanns en hel del restauranger. På kvällen bevistade vi Times Square igen för att bl.a. ta några fina nattbilder men också för att vistas i denna sköna miljö. Turister välde fram och stundetals var det svårt att ta sig fram och ta en vettig bild. Men skam den som ger sig! Ville också ha tag i några snygga new york t-shirtar, bevistade därför en mängd olika souvenirbutiker och var tvungen att kolla allt utbud. Sen kom vi förbi David Lettermans The Late Show, där den spelas in. Fick erbjudande om extra billiga biljetter till en annan stand up show men tackade nej eftersom vi inte riktigt kände till vem det var.

Times square, vackert på natten eller hur?

No comments: