Saturday, May 16, 2009

Utsikten från Empire state building

lilla Frihetsgudinnan med Marilyn Monroe skymtandes i fönstret, från kvarter i East Village

Vi började dagen med att gå och titta på Flatiron building, denna byggnad som ser ut som ett strykjärn ovanifrån. Det var mängder med folk när vi kom ned i tunnelbanestationen, hade fått stå där som packade sillar på tåget, så därför valde vi att ta oss fram till fots istället.

Flatiron building
Efter detta fortsatte vi ner mot Greenwich Village och Washington Square Park där den lilla triumfbågen skymtade. Sedan vidare, lite i East Village och så småningom var vi i SoHo, Little Italy och Chinatown. I Chinatown tänkte vi ta en närmare titt på den kinesiska butiken Pearl River, som jag skrev om tidigare. Jag köpte med mig ett par typer av prydnadsfat och några andra små saker samt ett armband. Sakerna var relativt billiga men charmiga.
Vi kom sen förbi ett av de äldre kinesiska husen i området, nedan.


På kvällen besökte vi Empire state building. Det är värt att ta sig upp, men man får tänka på att ha tålamod för att köerna är ringlande långa. När man tror att den ena är över så börjar nästa. Sen åker man med höghastighets-hiss upp över 70 våningar, men det tar bara någon minut. Väl där ute har man utsikt över Manhattan åt alla olika håll. Mycket vackert.
Om man åker upp en bit innan skymning är det perfekt. När vi åkte upp varnade de för regn och åska, men som tur var uteblev det.
Sista dagen besökte vi det magnifika New York Public library. Det var jättefint, lite likt en katedral med stora takmålningar. Läsesalarna var gigantiska och hade oerhört högt i tak, men var samtidigt moderna med datorer och uppkoppling. Biblioteket hade en egen shop också, där man kunde inhandla diverse små roliga saker och böcker.

1 comment:

Vivi said...

Tack för kommentaren, vad mycket du har skrivit!! Orkar inte läsa allt nu men det ska jag göra, kan säkert få mycket bra ideér från din blogg. Tack!!! :)
MVH
MissVivi