Friday, February 18, 2011

Då & nu

Med det här inlägget tänkte jag visa hur tiderna har förändrats genom jämförelser på olika områden, ett axplock av företeelser, dagens dos etnologi. Jag lägger inga som helst värderingar i om det var bättre nu eller då, det var helt enkelt annorlunda jämfört med hur det är idag.

Teknik. Då: Omkring mitten av 80-talet. De första "hemdatorerna" gjorde sitt intåg, se bara det här lilla nostalgiska klippet :).


Nu:
Ipad.

Vill passa på att tipsa om sajten Elib.se där man kan ladda hem eböcker och ljudböcker alldeles gratis. Förträfflig tjänst som jag använt mycket (lånekort krävs), men här finns även länkar till försäljning av e-böcker. Elibs program funkar med datorer, vissa mobiler, läsplattor. Finns säkert en del utländska varianter också, men jag har inte kollat utbudet där ännu.
Förövrigt är det hutlösa app-priser för läsplattorna såg jag idag: http://digitalt.dagensmedia.se/



Teknik, sen: Gissningsvis en lins med vilken du kan ta del av allt du vill..? (på gott och ont)





Medicin. (europa): I klostrens sjukhus tog man på 1300-talet hand om sjuka och hemlösa människor, men även resande och föräldrarlösa. Över 700 inrättningar fanns i England och i Sverige under samma tid fanns det antagligen samma typ av inrättningar på varje kloster, som företrädesvis låg i närheten av storstäder. Vid klostren anlades kryddträdgårdar med medicinal- och nyttoväxter. Munkarna och nunnorna hade kontakt med andra kloster i europa och fick på det viset förmedla kunskap om växter till svenska folket. Här utvecklades också de första apoteken. (Det äldsta apoteket är från 700-talet i Bagdad.)
Nunnorna skötte patienter som var spetälska, blinda, mödrar, småbarn och gamla. Under medeltiden kom också de första privatpraktiserande läkarna (endast män vid den tiden) men de var dyra att anlita och deras behandling var osäker och ibland rentav farlig, endast de rika hade råd att anlita läkare vid den här tiden.
(källa: http://www.mars11.net/corner/medicin.htm - Där finns även exempel på läkeväxter som användes under medeltiden, och de flesta av dem använder man ju än idag.)

Medicin, nu: Utvecklingen har gått åt olika håll, svårt att sammanfatta så här men läkeväxterna används än idag.




Resande. Då: De första svenska emigranterna till nordamerika var kolonisatörerna i Nya Sverige på 1600-talet, medan den stora utvandringen till nordamerika skedde 1821-1930 då 1,3 miljoner svenskar utvandrade till USA och Kanada. Runt 200.000 personer återvände till Sverige.
Utvandringen tog fart under 1860-talet då Sverige drabbades av missväxt under några perioder och jordbruket inte kunde försörja den växande befolkningen. Ovilja mot värnplikten, politiskt, religiöst missnöje och överförmynderi gjorde också att många flyttade. De flesta reste från Göteborgs hamn, vidare över Atlanten och till England.
En amerikabiljett från Göteborg till New York kostade ungefär en årslön för en bonde, och då skulle de dessutom göra flera andra nödvändiga inköp inför resan.
(Källa och läs mer på: http://web.comhem.se/~u98400668/genealogi/utvandrarna.html)



1800-talet fanns resandefolket (Romer) utspridda över hela Sverige. De bodde kortare perioder i vissa byar. Under första delen av 1900-talet blev Kalderash-zigenare (grupp som invandrade från olika delar av Europa) utestängda från samhället, de blev då tvungna att bo i tält eller zigenarläger fram till 60-talet. De drabbades av tvångssteriliseringar, tvångsomhändertagande av barn och tvångsassimilation. I slutet av 50-talet invandrade också Kaale-romerna från Finland och de bär sina traditionella kläder som de burit sedan början av 1900-talet.

Under 50-talet började charterresandet ta fart, för att bli allt större de kommande decennierna. Idag domineras branschen av multinationella koncerner. 

Nu: Idag reser vi allt mer, och var och varannan person har gjort en jorden runt-resa. Samtidigt ökar medvetenheten om miljöpåverkan i samband med resande. Numera försöker man även ta fram former av resande som är etiska och klimatsmarta. Idag hittade jag en ny blogg om Hållbar turism som skriver om våra resors påverkan på vår planet och hur du turistar hållbart. Se mer på bloggen Hållbar turism.

No comments: