Friday, March 13, 2009

Bergbanefärd och rundvandring i Barcelona city

Del II
Klosterfrukost
Trots att klosterklockorna slog varje timme gick det skapligt att sova. Vaknade i ottan och denna lite dimmiga och ovanliga utsikt möttes man av vid en blick ut från fönstret. Så småningom hittade vi ned till frukostbuffén. Det var ett ganska gott utbud med flera olika brödsorter, juice, teer, kaffe, wienerbröd, ananas, paprika och diverse annat… Personalen var dock något misstänksam, krävde att man skulle visa nyckel för att få ta för sig av frukosten.



Bergen är något unikt i sitt slag och på håll ser de ut lite som tänder. Denna nästan magiska och mystiska miljö sägs konstnären och arkitekten Antoni Gaudi ha inspirerats av. Här hade jag kunnat tillbringa mycket tid. Inte minst för att komma in i ett tillstånd av kontemplation efter gårdagens strapatser. Det hade varit intressant att gå runt på de olika gångstigar som fanns kring bergen, de var alltifrån några km till över en mil. Men vi var nyfikna på Barcelona city och valde att titta mer på omgivningarna en annan dag istället.


Bergbanefärd
Vi tog bergbanan ner från toppen, en hissnande och magpirrande färd! Med en utsikt man inte var helt bortskämd med. När marken var stadig under fötterna gick det att andas ut igen. Därefter var det dags för pendeln. Färden, med pendeltåget inräknat, tog långt över en timme.



La Rambla
Barcelonas välkända och långa promenad - och turistgata, La Rambla, var det första som mötte oss när vi var framme. Det hade börjat smådugga men var lagom varmt i luften.
Vilket kul gatuliv! Försäljare som erbjöd färska blommor och fåglar, konstverk och tidningar. Gatumusikanter. Levande statyer här och var i form av fantasifulla figurer. Flera av dem gömde sig eller vägrade spexa och sjunga om man inte gav dem en slant.

Matmarknad för alla sinnen
Sen tog vi av från huvudgatan och kom in på en jättelik matmarknad istället. Här möttes vi av ett oerhört utbud av det mesta man kunde önska sig gällande frukt och grönt, chark och andra köttvaror, juicer, lyxchoklad, ostar och kryddor. En fröjd för ögat, inte minst! Men något trångt var det allt. Och högljutt.

Här skulle man egentligen bara handla och inte stå och beundransvärt titta. När jag knäppte några foton fick jag stränga blickar från expediter. Bäst att skynda vidare. När vi var mätta på intryck från detta sinnenas tempel och behövde en liten paus från stoj och stim, styrde vi riktningen mot grönområdet Parc de la Citadella för avkoppling. Här fanns stora gräsytor, dammar med något udda träd och fåglar, jättelika träskulpturer och en fontän med drakar. Drakar var ett återkommande inslag i Barcelonas stadsbild. De på bilden nedan skulle egentligen spruta vatten (men vågade inte under tiden vi var där).
Vi hann även med en promenad i de gotiska kvarteren innan det började bli dags för att hitta ett ställe att luncha på.

De gotiska kvarteren var ungefär som gamla stan, med trevliga små gränder och mysiga små butiker och caféer. Vi hade hunnit se en en hel del av stan, och det på bara en halv dag. Efter lunchen blev det lite mer promenerande i stan och några inköp i form av frukt och choklad på matmarknaden. På kvällen hann vi även med en rundvandring i bergsområdet.
/ Sofia

No comments: