Saturday, March 12, 2011

Dokumentär om Peru

För ett par dagar sen visade SVT serien En idiot på resa vilken nu visats i några veckor. Den här gången handlade det om Peru. Jag som tidigare missat serien tyckte att den var underhållande, i alla fall om man gillar the Office-humorn...Visserligen ingår det i denne reporters uppgift att verka lite misstänksam och ointresserad av resande, vilket märks inte minst då reportern ska besöka Macchu Picchu som verkar föga imponerande på honom. :) Detta gör serien något annorlunda jämfört med gängse resereportage. Se ett klipp på  http://www.youtube.com/watch?v=3ymgPYkdSIg&feature=related

Vagabond har sina egna Reseskrivarkurser för den som vill lära sig. Man får lära sig konsten att gestalta människor, miljöer och skeenden så att berättelsen lever, om förberedelser och resereportaget från ax till limpa. Verkade intressant. Dock skulle jag nog föredra en reportagekurs där man lär sig både skrivande och att ta dokumentära foton. Har flertalet skrividéer på gång, de flesta dock inte reserelaterade, det svåra är dock att komma igång och få fart ordentligt på det där skrivarflödet, och sedan formen, om man ska bestämma sig för den redan från början. (Skrivarflödet har jag varit med om, men alla tankar på hur man fick fart på flödet är som bortblåsta sen sist.)

Det är för övrigt ofattbart med Tsunamivågen i Japan och nyligen läste jag om att de varnade för en ny jättevåg. Man kan vara glad att man bor där man bor, där vi hitintills varit någorlunda förskonade mot naturkatastrofer.

No comments: