Thursday, December 23, 2010

Julfirande i Indien och Nya Zeeländskt sökverktyg


Så här års åker många utomlands för att fira julen, eller för att slippa. Snökaoset har dock fört med sig många inställda flyg och i den mån folk ändå vill resa utomlands har en del i stället valt att åka tåg eller ta sig fram på andra sätt, alla sätt är bra utom de dåliga.



Det kan vara lite intressant att se hur man firar jul i andra delar av världen. Via sökverktyget Indiabook.com hittade jag sidan Christmas celebrations där det fanns en del info om julfirande i olika delar av världen. (på IndiaBook.com fungerade dock inte sökrutan på första sidan helt ok märkte jag, har ingen aning om varför) Tack vare olika lokala influenser och även religioner är Indiernas firande av högtiden mycket olika. Man börjar förberedelserna redan en månad före jul och om jag förstått det rätt börjar man redan då att göra "Christmascake"/Plumcake - den innehåller bl.a. mycket frukt och nötter exempelvis cashewnötter, och är en väsentlig del i julförberedelserna. Stor del av de nutida influenserna kommer från USA. I södra Indien dekorerar man husen både inuti och utanpå med ljus (ungefär som här) på samma sätt som Hinduerna gör under "Diwali Festival". Det är också populärt att dekorera banan- eller mangoträd. Somliga är ute och sjunger, faktiskt hela nätterna, under julveckan. I Mumbai (Bombay), som har flest katoliker, är det en tradition att dekorera hemmen med stora stjärnor mm.
Läs mer på: happywink.org - Christmas in India

I Sökverktyget nsz.com kan man söka på allting Nya Zeeland. Det är en rätt trevlig och överskådlig bekantskap. Man kan söka via en karta efter fakta om alla olika regioner i NZ, via kategorier eller sökord. Nya Zeelands nationalikon är ju den lilla Kiwifågeln. På New Zealand birds and birding finns många bra fakta och fina bilder om dessa fåglar.
se även New Zealand Virtual Tour

No comments: