Saturday, December 04, 2010

Angående metoder för skrivande

Här kommer ett inlägg som inte tidigare blivit publicerat eftersom det inte blev färdigskrivet. På förekommen anledning kom jag att fundera över bokskrivandets metoder, utgivning och hela den processen.
Det är ett väldigt intressant område, inte bara skrivprocessen/metoderna utan även hela den övriga processen och även val av omslag etc tycker jag. Många människor nuförtiden skriver ju exempelvis sin biografi, även privatpersoner. Det är som att själva levnadsberättelsen har fått allt större betydelse i vår tid, men kanske har det också blivit mer lättillgängligt att skriva en bok. Kanske har vi ett behov av att fånga in och sammanfatta våra liv för att göra de mer begripliga. Det finns också ett allt större behov av tvärvetenskapliga och populärvetenskaplig litteratur som förenar nytta med nöje.

På det skönlitterära området kom exempelvis Stephen King ut med sin bok Att skriva - en hantverkares memoarer. för några år sen. Väldigt användbar, boken är både en biografi liksom den levererar och filosoferar kring skrivandets hantverk. Speciellt intressant är den förstås om man uppskattar Kings stil men även om man inte gör det så finns det en hel del bra tips och metoder i den här boken. Richard Carlsson, (numera avlidna) författaren till alla böcker i Oroa dig inte för små-saker serien, steg upp redan i ottan vid 4-tiden varje dag och skrev några timmar. Jonas Gardell har också berättat att han måste ha vissa rutiner för sitt skrivande och då skriva på morgonen.

Ur bokfloden är Göran Häggs Författarskolan en både smart, rolig och högst underhållande bok som innehåller klassiska "knep" för att skriva berättelser som exempelvis Björnen på stranden. För unga finns boken Skrivsätt - handbok för unga skrivare. Men även vuxna kan ha god användning för den. På ett lättfattligt sätt beskrivs hur man samlar information och hur man väljer ut och disponerar. Men även hur man skriver sagor, noveller, essäer, reportage, insändare, debattartiklar med mera. När det gäller facklitteratur finns exempelvis boken Att skriva börjar här version 2.0, som tar upp både skönlitterärt och facklitterärt skrivande.

Utländska böcker i ämnet skrivande finns det antagligen hur mycket som helst om men vill gärna tipsa om Janice Redish bok Letting go of the words, för alla som skriver för webben. Den är riktigt bra (tom för att vara kursbok)lättfattlig och med många exempel. Finns även på webben med utdrag ur den.
Fler tips uppkommer sedan.

No comments: