Sunday, January 01, 2006

För inre resor & kontemplation

En del är vi som kanske söker hitta tillbaka till oss själva på våra resor, som behöver de där yttre resorna för att kunna göra de inre. Eller bara hitta miljöer som är extra avstressande, som gör att man kommer bort från en hektisk vardag. Inte heller har man kanske råd att bege sig långt ut i världen för att göra en lång ökenvandring. Har man tur har man hittat ett ställe nära där man bor, kanske man söker sig ut mot havet eller in i skogen. De ställen jag tänkte skriva om nu är sådana jag funnit vara bra för kontemplation, miljöer att vistas i där man kan stressa av eller finna tankero.
















Fjärilshuset på Haga i Stockholm är ett ställe som man kan besöka vid alla årstider. Det passar kanske speciellt bra så här i bitande vinterkyla då man stundom riktigt längtar efter fuktiga regnskogsmiljöer, men inte har råd att slänga sig på flyget till Amazonas. Haga trädgård anlades under Gustav III:s tid men själva växthusen på Haga byggdes efter första världskriget av handelskedjan NK. Jag och en vän var och besökte detta ställe för ungefär ett år sedan. Direkt när man kom in kände man av den härliga värmen och höga luftfuktigheten som kom emot en. Växthusen var uppdelade i olika områden med exotiska fåglar, växter, fjärilar och fiskar men även en japansk trädgård och en vinterträdgård med bland annat citrusträd, oleander och ett nära 100 år gammalt gummiträd. Många av fjärilarna är regnskogsfjärilar, t.ex. Heliconius Melpomene - med svarta vingar med klarröda prickar. De här färgfläckarna gör att fjärilarna bättre kan ta tillvara solljuset och att vingarna är mörka beror på att svart värmer vilket gör att fjärilarna får lättare att flyga. Fjärilarna blir dock i allmänhet inte äldre än tre veckor.















Vi insåg visserligen att vi fick vara beredda på att se upp för diverse fåglar som kom springande (!). Ibland var man t.o.m tvungen att ducka för att något ”flygfä” såg ut att vara på väg i riktning mot en. Men står man bara ut med sådant så är besöket i Fjärilshuset en riktig angenäm upplevelse. Även det härligt porlande vattnet runt omkring gjorde sitt till. Allt detta exotiska mitt i en förövrigt grå årstid, det förhöjde humöret några snäpp och känslan satt kvar en bra stund efter. Visst var det liv och rörelse här inne, men det gav ändå positiv energi och – tyckte jag – sänkte stressnivån rejält. På fjärilshuset i Haga finns också andra utställningar, butik och café, utomhus finns en örtagård, diverse odlingar och en fjärilsäng.
fakta, se http://www.fjarilshuset.se/


Helsingborg och Sofiero närmare bestämt, beläget i sydvästra Skåne, är ett skönt ställe att ströva runt på och rensa tankarna. Jag var först lite skeptisk och tänkte att det där bara skulle vara ”prydliga rabatter” och gräsmattor som man icke fick beträda. Men innanför grindarna fanns mycket mer än så. Efter en dag då vi hade varit runt i Helsingborg med omnejd och hade lite ont i fötterna efter en shoppingtur så var man en smula sliten. Sofiero var ett passande ställe att ladda batterierna på. Vid en första anblick syntes slottet naturligtvis och fält med prydliga gräsmattorna, träd och buskage som omgav detta och på ett kuperat område.


Överhuvudtaget är Sofiero ett vidsträckt område. Strax bakom slottet finns Rhododendron-slingan som förutom dessa buskar, vilka dock inte blommade när vi var där, även en miljö som påminde lite grann om regnskogen. Här fann man en kontrast till det prydliga som man kanske förknippar med slott, och ett mer vildvuxet område med dammar med akvarieliknande fiskar och näckrosor, bäckar och ett litet vattenfall skymtade. Det var utstakade stigar och på vissa områden växte träden som valv över ens huvud och detta gav skugga och svalka. En riktig oas i sommarvärmen som sträckte sig ganska långt och på ett kuperat område.
Även konstverk och finurliga installationer dök upp på sina ställen, och just den estetiska prägeln är kanske den som gjorde störst intryck på mig. Här hålls också konserter ibland. På en annan del av området hittade man bland annat en Lustträdgård och en Viktoriansk köksträdgård och kungens gamla vinhus med medelhavsväxter. I omgivningarna syntes rabatter och trädgårdar i lite bohemisk stil med olika sorters rosor och andra blomster. Man kunde vidare skymta en och annan akvarellmålare med sitt staffli. Även några olika museer fanns att besöka. Ett slott som var mer än bara ett ”slott” alltså, en plats för en sann livsnjutare.
För den som är intresserad att veta mer, inte minst om slottets historia så finns Sofieros faktaspäckade hemsida för detta ändamål.
http://www.sofiero.helsingborg.se/index.html


















Nästa ställe jag tänkte tipsa om är Medelhavsträdgården i Simrishamn på Österlen i Skåne (bild ovan). Även här får man nog ge sig till tåls till värmen kommit tillbaka först för att liksom få ut "rätt" upplevelse av sitt besök.. Medelhavsträdgården besökte jag sommaren 2003, på en förövrigt ganska så regnig semester. Simrishamn var väl fint det med, men samtidigt hade man sett ganska mycket båtar och hamnar vid det här laget så något mer sydländskt kändes tilltalande då. Själva trädgården låg belägen ganska centralt i den lilla staden med 6000 invånare, på en bakgård skulle man kunna säga. Jag tror inte vi kände till detta ställe innan utan bara "råkade in där" ändå. Detta var som en egen liten oas vilken man kunde trippa runt i och titta på olivträd, aloe vera, apelsinträd, palmer, färgstarka blommor och många andra exotiska växter… Även en fontän fanns där mitt i och porlandet gav ett skönt ackompanjemang till denna sinnrika upplevelse.
Medelhavsträdgården var också ett ställe där jag tycker man kunde hämta inspiration. Till exempel tror jag att det skulle vara en bra miljö att måla i, eller att hämta inspiration till vad det gäller inredning, matlagning eller kanske bara en ny skön livsstil… Jag hade önskat att det kunde ha varit lite större och funnits sand/gräsplättar som inbjöd till konstnärer att måla eller musicera på eller varför inte ett café eller restaurang med just medelhavmat? (kanske det finns där nu?) Men en liten shop med konsthantverk och andra saker i ”medelhavets tecken” vill jag minnas fanns precis intill.
Mer om kända trädgårdar i Sverige: http://gardens.se/tradgardar/

















På samma semester gjordes också ett besök i Ystad. Mitt i staden finns Gråbrödraklostret (ovan) som är från medeltiden och grundlagt 1267. Tillsammans med klostret i Vadstena är det det bäst bevarade i Sverige. Där finns bland annat ett rosarium och en kål- och örtagård som vem som helst fick besöka. Här kunde man också finna en slags frid när man gick omkring och doftade på blommorna och örterna.
se även fler bilder och fakta: http://www.ystad.se/Ystadweb.nsf/AllDocuments/

/Sofia

No comments: